מוסיקה מהווה חלק חשוב מחייו של כל אדם, ולימודי מוזיקה הם עולם רחב המקיף תחומים רבים. מטרת לימודי מוסיקה היא הכרת סוגי המוזיקה השונים, והקניית כלי חשיבה וניתוח. כיום לימודי תואר ראשון במוזיקה מוצעים במגוון רחב של תחומים, החל מלימודי היסטוריה של המוזיקה ועד לימודי סאונד מתקדמים, ופותחים קשת רחבה של אפשרויות תעסוקה.
לימודי מוסיקה לתואר ראשון -מידע כללי
מוזיקה מקיפה מגוון רחב של נושאים, ומשלבת ידע תיאורטי עם התנסות מעשית. לימודי מוזיקה לתואר ראשון מאפשרים להכיר בצורה מעמיקה את ההתפתחות ההיסטורית של סגנונות מוסיקה בתקופות שונות, או להתמקצע ולרכוש מיומנויות פרקטיות מתקדמות. מוזיקה הינה אמצעי ביטוי אומנותי, בדומה לציור, מחול או קולנוע, ורבים מבקשים להשתלב בלימודי מוסיקה לתואר ראשון על מנת להתפתח מבחינה אישית ולהביע את עצמם בדרכים חדשות ומקוריות.
ללמוד מוסיקה לתואר ראשון - מגוון אפשרויות לימודים בתחום
כיום ישנם מסלולים רבים של לימודי מוזיקה לתואר ראשון, במגוון מוסדות אקדמיים. לימודי תואר ראשון BA / BAmus / BMus תלת שנתי במוסיקולוגיה עוסקים בפן האקדמי של המוסיקה, ואילו לימודי תואר ראשון BA / BAmus / BMus תלת שנתי מוסיקה מאפשרים להכיר בצורה מעשית תחומי מוזיקה שונים. בנוסף, לימודי תואר ראשון BA / BAmus / BMus לתרפיה במוזיקה מאפשרים לעסוק בתחום המרתק של ריפוי באמצעות מוזיקה. אפשרויות נוספות הינן לימודי תעודה והשתלמות ממוקדים יותר, בתחומים דוגמת הלחנה ועיבוד מוסיקלי, DJ-Producer, ריתמוסיקה, PROGRAMING, מוסיקה אלקטרונית, הפקה מוסיקלית, אקוסטיקה, MIX AND MASTERIN, יסודות מוסיקליים, תורת המוסיקה, יצירת מוסיקה במחשב, Turntablism, קומפוזיציה, סאונד, ועוד.
לימודי תואר ראשון במוזיקה - נושאי הלימוד
לימודי מוזיקה לתואר ראשון כוללים מגוון רב של תחומים, מתיאוריות פילוסופיות בדבר חשיבותה של המוזיקה לחיים הרוחניים, ועד פיתוח מקצועי ויציאה לקונצרטים. הלימודים התיאורטיים מציעים קורסים בתולדות המוזיקה, מוזיקה גרגוריאנית, עוגב מהבארוק ועד ימינו, האופרה הרוסית במאה התשע עשרה, יסודות המרקם והצורה, ניתוח יצירות, טעמי המקרא וניגון התנ"ך לפי מסורת אשכנז, ועוד. לימודי תואר ראשון מעשיים כוללים את המגמה האינסטרומנטאלית, הכוללת כלי מיתר, כלי מקלדת, כלי נשיפה והקשה, ומחלקה למוזיקה קאמרית. המגמה לקומפוזיציה וניצוח כוללית לימודי קומפוזיציה, לימודי ניתוח תזמורת ולימודי ניתוח מקהלה. המגמה הווקאלית, לעומת זאת, מכשירה את הסטודנטים לשירת אופרה ושירה במקהלה קאמרית.
ללמוד תואר ראשון במוזיקה - מה רצוי לבדוק לפני ההרשמה?
לימודי מוסיקה לתואר ראשון מוצעים במגוון רחב של מוסדות אקדמיים, אך בכל מסלול יש דגשים אחרים. גורמים נוספים שחשוב לבדוק בזמן חיפוש לימודים הם רמת הסגל האקדמי, יוקרת מוסד הלימודים, תנאי קבלה, מידת ההתנסות המעשית בזמן לימודי מוזיקה לתואר ראשון, מיקום גיאוגרפי ונגישות, מידת הניסין של צוות המרצים בהוראת מוסיקה, שכר לימוד, ומלגות. חשוב לציין כי מוסדות לימוד רבים מציעים לימודי מוזיקה במסלול לימודי ערב, המאפשר גם לאנשים עובדים לרכוש השכלה אקדמית ולהתפתח מבחינה אישית ומקצועית.
לימודי מוזיקה לתואר ראשון - אפשרויות התעסוקה
לימודי מוזיקה לתואר ראשון מאפשרים עיסוק במגוון תחומים הקשורים לעולם זה. מחקר, יצירה במוסיקה, תרפיה במוזיקה, הלחנה, נגינה בתזמורת, הוראת מוסיקה בבתי ספר, תקלוט ויצירת מוזיקה אלקטרונית, הפקות מוסיקליות, ליווי של תזמורות ומחול, חוגי מוסיקה במתנ"סים וחוגים, או הלחנת מוזיקה לסרטים, הם רק חלק קטן מהאפשרויות הפתוחות בפני בוגרי תואר ראשון בלימודי מוסיקה.
לימודי מוסיקה - תואר ראשון - אפשרויות להמשך הלימודים
לימודי מוזיקה לתואר ראשון הם רק התחלת הדרך, ומוסיקאי אמיתי לעולם אינו מפסיק את לימודיו. ניתן להמשיך ללימודי תארים מתקדמים יותר, ללמוד סאונד במסגרת השתלמויות, או להוסיף למאגר היכולות כלי נגינה חדשים. מסלול הסבת אקדמאים להוראה מאפשר להשתלב כמורים במערכת החינוך הפורמאלית והבלתי פורמאלית, וכמובן שתמיד ניתן להמשיך ללימודי תואר בתחומים אחרים. במקרה זה נקודות הזכות שנצברו במהלך לימודי התואר הראשון במוזיקה יזקפו לזכות הסטודנט, ויקצרו את משך הלימודים הדרוש לתואר נוסף.
אוניברסיטת חיפה
אוניברסיטת בר אילן
האוניברסיטה העברית בירושלים